Businessplan helpt automotive ondernemers

Businessplan helpt automotive ondernemers om gunstige financiering te krijgen.

Autobedrijven die een goed financieringsplan presenteren aan hun bank, hebben betere kansen op een passende financiering en krijgen vaak gunstiger voorwaarden. Maarten Verhaar, benadrukt hoe een goed plan van grote invloed is: “Banken zijn in het algemeen niet zo happig op het financieren van autobedrijven. Vaak ontbreekt branchekennis en vindt men een voorraad auto’s een vluchtig onderpand. Dat resulteert dan in ongunstige voorwaarden: hoge rentepercentages, het pand of persoonlijke bezittingen van de ondernemer als extra zekerheidsstelling. Zelfs al ben je vermogend en heb je een goede reputatie opgebouwd, dan nog is men vaak sceptisch om de handelsvoorraad te financieren.”

Verhaar heeft ervaring op dit gebied. Hij was zelf jarenlang directeur van diverse dealerbedrijven. Nu werkt hij als consultant voor diverse autobedrijven. Daarbij stelt hij regelmatig een business plan op voor ondernemers. “Wij hebben wel een voorsprong op dit gebied. Wij weten hoe de financiële structuur van een autobedrijf in elkaar zit. We weten hoe we een businessplan moeten maken. En tenslotte: we hebben contacten bij bankinstellingen en kunnen de ondernemer dus direct met de juiste persoon in contact brengen.”

Het financieren van een dealerbedrijf is volgens Verhaar nog relatief eenvoudig. Vaak wordt hierbij het bedrijfspand meegefinancierd. Voor een niet-dealer is het financieren van een handelsvoorraad een lastig verhaal, “hoewel de rentabiliteit best hoger kan zijn dan dat van een dealerbedrijf”. Met een gedegen plan op papier kun je aankloppen bij diverse banken en financieringsinstellingen en concurrerende offertes opvragen. “Dan draai je de zaak om en heb je niet het gevoel dat je je hand komt ophouden.”

Ook bij fusies en overnames is een financieringsplan noodzakelijk. “Als twee bedrijven samengaan, is er vrijwel altijd sprake van herfinanciering. Mijn advies is om niet alleen met de bestaande financiers te praten. Betrek er een derde partij bij. Zo heb je meer zekerheid dat je een marktconform tarief betaalt.”